pátek 6. března 2015

Hovězí na červeném víně

Nelákám vás na něco tak složitého jako je Boeuf Bourguignon od Julie Child, ani na něco tak „obyčejného“ jako je hovězí guláš, ale něco mezi tím. Hovězí a červené víno, jdou velice dobře dohromady a využití triku s dušením v troubě vám usnadní práci a maso se bude dusit rovnoměrněji než na sporáku.



Připravte si:

1 kg hovězího masa z kližky, nakrájené na 4x4 cm
120 g nakrájené slaniny
1 větší cibule
1 mrkev
2 bobkové listy
lžička tymiánu
0,5 l červeného vína
0,5 l hovězího vývaru
1 lžíci dobrého rajčatového protlaku
olivový olej
sůl, pepř
velký silnostěnný hrnec, který můžete dát do trouby

Omyté, osušené a nakrájené maso zaprašte hladkou moukou a opečte na olivovém oleji ze všech stran, až zhnědne. Opečené maso vyndejte, pokud je třeba přilijte trochu oleje a osmahněte cibuli, mrkev a slaninu. Dejte do hrnce zpět maso, přidejte bylinky a rajčatový protlak, vlijte červené víno, nechte ho vzkypět a přidejte vývar. Osolte, opepřete, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a dejte do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečte 2,5 – 3 hodiny. Když je maso krásně měkké a tekutina zredukovaná, vyndejte hrnec z trouby, odstraňte bobkový list a můžete podávat. Nejlépe s bramborovým pyré, ale nic nezkazíte ani chlebem.
Je to náramná bašta a až vás budou strávníci chválit, tvařte se, že to byla i náročná práce J.

Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře

>

Žádné komentáře:

Okomentovat