neděle 1. března 2015

Pomerančový koláč, nebo dort s pomerančovou šlehačkou


Vypadá to, že se k nám vrací zima, venku místo sluníčka sněží, snad se mi podaří rozjasnit vám den alespoň tímhle voňavým, oranžovým moučníkem a podělím se s vámi o zkušenost z březnové výzvy pro odvážné v časopisu Gurmet – pomerančový koláč s mandlemi. Zadání zní dodržet recept, což jsem snad až na množství cukru dodržela. Tenhle koláč pečou ve středomoří a pátráním na internetu jsem zjistila, že má nespočet variant a všechny vypadají dobře. Základem jsou pochopitelně vždy pomeranče a mandle a různé množství mouky a cukru. Protože téměř ve všech receptech ubírám cukr, ubrala jsem ho i tady a koláč (v mém provedení spíš dort) byl i přesto dostatečně sladký a díky potírání pomerančovým sirupem i krásně vláčný a voňavý po červených, krvavých pomerančích. Ideální moučník na nedělní odpoledne - pomerančový dortík, nasáklý pomerančovým sirupem a podávaný s báječnou pomerančovou šlehačkou (která byla jen tak mimochodem výborná i v kávě).



Co takhle k dortíku skleničku pomerančového likéru?





Podle původního receptu z časopisu, s mými malými úpravami si na koláč připravte :

4 vejce
150 g cukru krystal – tady jsem množství upravila a dala j en 100g a úplně to stačilo
kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče-nastrouhaná
50 g strouhaných piškotů
30 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
30 g rozpuštěného másla
já přidala ještě pár kapek vanilkového extraktu, rumu a šťávu i s dření z jednoho pomeranče
malou formu na srnčí hřbet, ale protože tu nemám, použila jsem malou dortovou

na sirup:
kůra z jednoho pomeranče
55 g cukru – opět jsem množství snížila na 35 g
250 ml pomerančové šťávy (asi ze tří pomerančů)
20 ml pomerančového likéru

Na dokončení:
Kandovaná pomerančová kůra a mandle na ozdobu
V receptu se uvádí fondán, který jsem ale  vynechala z důvodu množství cukru

Nejdříve si vymažte a vysypte formu, kterou použijete a předehřejte troubu na 190 °C.
Žloutky s polovinou cukru a nastrouhanou pomerančovou kůrou uřete do pěny a z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh, do kterého před koncem šlehání přidejte druhou polovinu cukru. Třetinu sněhu opatrně špachtlí vmíchejte do žloutků a spolu s piškoty, moukou, mandlemi, máslem, rumem a vanilkou zamíchejte. Přidejte zbytek sněhua opatrně vmíchejte, aby se těsto nadlehčilo. Nalijte do formy a pečet 30-35 minut. Poku používáte horkovzdušnou troubu jako já, tak troubu nepředehřívejte a teplotu nastavte na 170°C.
Mezitím, než se koláč upeče si připravte sirup – svařením pomerančové šťávy, kůry a cukru asi na polovinu. Hotový sirup přeceďte a přidejte pomerančový likér. Upečený koláč nechte trochu vychladnout a potřete sirupem. Potírání opakujte, dokud nespotřebujete všechen sirup. Já si povrch propíchala párátkem, aby se sirup lépe vsakoval.
V téhle fázi je v receptu uvedeno, že se má koláč potřít rozpuštěným fondánem, ale protože už se mi zdálo, že by toho sladkého bylo moc, nahradila jsem fondán pomerančovou šlehačkou a za mě můžu prohlásit, že takhle to bylo výborné J. Prostě ušleháte vychlazenou smetanu ke šlehání s trochou vanilkového cukru a lžící pomerančového likéru a máte místo koláče luxusní dortík. Nakonec ozdobíte kandovanou pomerančovou kůrou a oloupanými mandlemi.




Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře
>

1 komentář:

  1. Výborně chutná a ještě dodá hodně vitaminů.

    OdpovědětVymazat