Jidáše
jsou tradiční velikonoční pečivo slazené medem, které se kdysi peklo na Zelený
čtvrtek. Můžete ho jíst jen tak, nebo
pokapané medem. Nebo jako já – s medovým
máslem J
Na 20
ks si připravte :
500 g
hladké mouky
250 ml
mléla
1 sáček
sušeného droždí
špetka soli
3 lžíce
medu
kůra z jednoho
citronu
2 vejce
a 1 žloutek
lžíce rumu
120 g
rozpuštěného másla
vejce se
lžící mléka na potírání
mandle
Zadělejte
si kynuté těsto – smíchejte mouku, sůl,
sušené droždí, přilijte mléko, rum, med, vejce se žloutkem a citronovou kůru.
Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte nelepivé těsto, které nechte na
teplém místě asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta odkrajujte kousky
po 50 g
a vyválejte prameny asi 1 cm silné. Ty pak můžete stáčet do esíčka, spirály,
nebo udělejte malé bochánky. Jidáše
nechte ještě 30 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Mezitím si
předehřejte troubu na 180° c . Vykynuté pečivo
potřete vejcem smíchaným s mlékem (můžete přidat i trochu rumu). Posypte
nasekanými mandlemi, nebo mandlovými plátky a pečte 15 – 20 minut dozlatova. Nejlepší
jsou ještě vlažné, ale myslím, že druhý den k snídani také nebudou k zahození
J
a děkuji za vaše komentáře
Žádné komentáře:
Okomentovat