čtvrtek 2. dubna 2015

Velikonoční jidáše

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo slazené medem, které se kdysi peklo na Zelený čtvrtek.  Můžete ho jíst jen tak, nebo pokapané medem.  Nebo jako já – s medovým máslem J




Na 20 ks si připravte :

500 g hladké mouky
250 ml mléla
1 sáček sušeného droždí
špetka soli
3 lžíce medu
kůra z jednoho citronu
2 vejce a 1 žloutek
lžíce rumu
120 g rozpuštěného másla
vejce se lžící mléka na potírání
mandle

Zadělejte si kynuté těsto – smíchejte mouku,  sůl, sušené droždí, přilijte mléko, rum, med, vejce se žloutkem a citronovou kůru. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte nelepivé těsto, které nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta odkrajujte kousky po  50 g  a vyválejte prameny asi 1 cm silné. Ty pak můžete stáčet do esíčka, spirály, nebo udělejte malé bochánky.  Jidáše nechte ještě 30 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Mezitím si předehřejte troubu na 180° c . Vykynuté pečivo potřete vejcem smíchaným s mlékem (můžete přidat i trochu rumu). Posypte nasekanými mandlemi, nebo mandlovými plátky a pečte 15 – 20 minut dozlatova. Nejlepší jsou ještě vlažné, ale myslím, že druhý den k snídani také nebudou k zahození J



 Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře


>

Žádné komentáře:

Okomentovat