Už jste přišli na chuť báječným slaným koláčům Quiche (čti kiš) původem
z Francie a oblíbeném stejně jako v Itálii pizza? Jestli ne, tak je načase to změnit. U nás v posledních letech tyhle slané koláče nahradily obligátní chlebíčky při slavnostních příležitostech. Základem quiche je vždy pâte
brisée, neboli křehké máslové těsto (na slané koláče) a smetanovo-vaječná
náplň. Určitě není dietní, protože másla a smetany je v něm poměrně
dost, ale zase vám bude stačit k zasycení jeden. No, spíš dva, protože se
nejspíš neudržíte, ale tahle dobrota za to stojí. Asi nejznámějším je Quiche Lorraine-alsaský cibulový koláč, ale
variant na náplně je tolik, kolik je kuchařů J.
Jsou quiches špenátové, se slaninou, sýrové, brokolicové, rajčatové … fantazii
se meze nekladou. Úplně nejlepší je sníst quiche čerstvě upečený, protože do
druhého dne ztrácí těsto svoji křehkost (ale i tak je ještě pořád výborný) a
ještě mírně vlažný. Každopádně, u nás mizí rychlostí blesku s jakoukoliv náplní.
Dneska brzy ráno jsem dva upekla, ještě horké rychle nafotila a už si pro ně
přijel manžel, aby je odvezl pro kolegy do práce. Zbyla mi po nich v kuchyni
jen báječná vůně, kterou jsem musela honem vyvětrat, abych nepodlehla pokušení
a nešla si upéct jeden jen pro sebe J .
Špenátový quiche se slaninou a česnekem
Sýrový quiche s gorgonzolou a ořechy
a děkuji za vaše komentáře
Ten sýrový s gorgonzolou a ořechy je úúžasný :-)
OdpovědětVymazatNa čtení o jídle mne příliš neužije. Jídlo se má připravovat, servírovat, může se o něm lehce konverzovat, ale hlavně se má jíst. Poté co jsem ochutnal popsané slané koláče, zrovna ty vyfocené, tak měním názor. Skvělé, báječné, hodně jedlé. O tomhle se má mluvit, má se o tom číst a hodně ochutnávat. Gratuluji k šikovným rukám a svěžímu nápadu. Jsem rád, že vím kde mohu sehnat další skvělý quiche. Richard S.
OdpovědětVymazatDěkuji za chválu. Cením si každého spokojeného strávníka i čtenáře :-)
Vymazat