Aztékové ji
používali jako platidlo. V surovém stavu je hořká a nakyslá. Jinak se jí
říká také potrava bohů – čokoláda - z aztéckého
slova xocoatl, což v překladu znamená hořká voda. Původně se totiž
čokoláda konzumovala ve formě hořkého, pěnivého nápoje kořeněného vanilkou,
chilli, nebo pepřem a teprve mnohem později holandský lékárník Conrad van
Houten objevil způsob, jak oddělit kakaové máslo od kakaové hmoty a jen díky
tomu se od té doby čokoláda mohla vyrábět i v pevné formě, jak ji známě
dnes. Naštěstí, protože kvalitní vysokoprocentní čokoláda obsahuje antioxidanty
a theobromin, který má podobné účinky
jako kofein. A to je dobrý důvod pro upečení něčeho hodně, hodně čokoládového J, co vy na to?
Jako první vám
nabídnu vanilkový cheesecake na brownies korpusu s kousky
70% čokolády, politý čokoládovou ganache. A aby toho čokošílenství nebylo málo,
tak ještě luxusní třívrstvý čokoládový cheesecake ze 70% čokolády. A proč
třívrstvý? Protože první vrstva je z domácích čokoládových sušenek vlastní
výroby (ano, až takový šílenec jsem). Druhá obsahuje spoustu kvalitní 70% čokolády a celý cheesecake je
přelitý čokoládovou ganache taktéž ze 70% čokolády. Prostě – čokoládové blaho J.
Žádné komentáře:
Okomentovat