pondělí 19. ledna 2015

Čokoláda a Cheesecake

Aztékové ji používali jako platidlo. V surovém stavu je hořká a nakyslá. Jinak se jí říká také potrava bohů –  čokoláda - z aztéckého slova xocoatl, což v překladu znamená hořká voda. Původně se totiž čokoláda konzumovala ve formě hořkého, pěnivého nápoje kořeněného vanilkou, chilli, nebo pepřem a teprve mnohem později holandský lékárník Conrad van Houten objevil způsob, jak oddělit kakaové máslo od kakaové hmoty a jen díky tomu se od té doby čokoláda mohla vyrábět i v pevné formě, jak ji známě dnes. Naštěstí, protože kvalitní vysokoprocentní čokoláda obsahuje antioxidanty a theobromin, který má  podobné účinky jako kofein. A to je dobrý důvod pro upečení něčeho hodně, hodně čokoládového J, co vy na to?

Jako první vám nabídnu vanilkový cheesecake na brownies korpusu s kousky 70% čokolády, politý čokoládovou ganache. A aby toho čokošílenství nebylo málo, tak ještě luxusní třívrstvý čokoládový cheesecake ze 70% čokolády. A proč třívrstvý? Protože první vrstva je z domácích čokoládových sušenek vlastní výroby (ano, až takový šílenec jsem). Druhá obsahuje spoustu kvalitní 70% čokolády a celý cheesecake je přelitý čokoládovou ganache taktéž ze 70% čokolády.  Prostě – čokoládové blaho J.


>

Žádné komentáře:

Okomentovat