pátek 9. ledna 2015

Minestrone - italská zeleninová polévka

Dnes bych Vás chtěla pozvat do kuchyně na nejznámější italskou polévku minestrone, tentokrát v zimní verzi. Protože na tuto polévku neexistuje žádný pevně daný recept a v každé domácnosti, oblasti i ročním období se vaří jinak, záleží jen na kuchaři, jakou zeleninu do ní přidá. V létě se vaří v odlehčené verzi, zatímco v zimě snese i maso, vývar, fazole, nebo těstoviny. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, cibule, mrkev, celer a původně byla součástí tzv. „cucina povera“ tedy chudé kuchyně a šlo o velice skromný pokrm.

Vyzkoušejte moji zimní verzi.




Připravte si:

500 ml kuřecího vývaru
1 vařené kuřecí stehno
3 mrkve
1 cibule
1 pórek
2 žluté papriky (ale mohou být samozřejmě i jiné, já zvolila žluté kvůli barvě)
1 plechovka krájených rajčat
1 stroužek česneku
snítka rozmarýnu (může být i tymián)
hrst nasekané petrželky a pár lísků bazalky
sůl, pepř, olivový olej, chilli papričky
parmazán

V hrnci na olivovém oleji orestujeme na malá kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a pórek. Přidáme papriku nakrájenou na malé kousky, nasekaný stroužek česneku a plechovku krájených rajčat. Nakonec přidáme snítku rozmarýnu, trochu tymiánu, osolíme, opepříme, přilijeme kuřecí vývar a vaříme 15-20 minut. Mezitím si obereme maso z kuřecího stehna, nakrájíme ho na kousky a petrželku s  bazalkou nasekáme nadrobno. Po uvaření přidáme pokrájené maso, bylinky a jen krátce prohřejeme. Servírujeme s kapkou olivového oleje, strouhaným parmazánem a kdo má rád ostré, může si přidat chilli.
Já mám pro vás ještě jeden tip. Pokud mám doma kousek parmazánu, tak si tvrdé odkrojky z něj schovám a ty dám potom vařit do polévky spolu se zeleninou. Dodá to polévce zase jiný chuťový rozměr.

Podávejte s opečenou bagetkou, toustem, topinkou, nebo jen tak.





>

Žádné komentáře:

Okomentovat