Dnes bych Vás chtěla pozvat do kuchyně na nejznámější italskou polévku
minestrone, tentokrát v zimní verzi. Protože na tuto polévku neexistuje
žádný pevně daný recept a v každé domácnosti, oblasti i ročním období se
vaří jinak, záleží jen na kuchaři, jakou zeleninu do ní přidá. V létě se
vaří v odlehčené verzi, zatímco v zimě snese i maso, vývar, fazole,
nebo těstoviny. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, cibule,
mrkev, celer a původně byla součástí tzv. „cucina povera“ tedy chudé kuchyně a
šlo o velice skromný pokrm.
Vyzkoušejte moji zimní verzi.
Připravte si:
500
ml kuřecího vývaru
1
vařené kuřecí stehno
3
mrkve
1
cibule
1
pórek
2
žluté papriky (ale mohou být samozřejmě i jiné, já zvolila žluté kvůli barvě)
1
plechovka krájených rajčat
1
stroužek česneku
snítka
rozmarýnu (může být i tymián)
hrst
nasekané petrželky a pár lísků bazalky
sůl,
pepř, olivový olej, chilli papričky
parmazán
V hrnci
na olivovém oleji orestujeme na malá kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a pórek.
Přidáme papriku nakrájenou na malé kousky, nasekaný stroužek česneku a plechovku
krájených rajčat. Nakonec přidáme snítku rozmarýnu, trochu tymiánu, osolíme,
opepříme, přilijeme kuřecí vývar a vaříme 15-20 minut. Mezitím si obereme maso
z kuřecího stehna, nakrájíme ho na kousky a petrželku s bazalkou nasekáme nadrobno. Po uvaření přidáme
pokrájené maso, bylinky a jen krátce prohřejeme. Servírujeme s kapkou olivového
oleje, strouhaným parmazánem a kdo má rád ostré, může si přidat chilli.
Já
mám pro vás ještě jeden tip. Pokud mám doma kousek parmazánu, tak si tvrdé
odkrojky z něj schovám a ty dám potom vařit do polévky spolu se zeleninou.
Dodá to polévce zase jiný chuťový rozměr.
Podávejte
s opečenou bagetkou, toustem, topinkou, nebo jen tak.
Žádné komentáře:
Okomentovat