Tradiční mexická omáčka guacamole
se připravuje z avokáda, česneku, chilli a koriandru a podává se s kukuřičnými
lupínky nachos. Díky avokádu je máslově jemná, chilli papričky a česnek jí
dodávají říz. Koriandr klidně můžete vynechat, pokud ho jako my, nemáte v oblibě.
Navíc, avokádo dnes seženete v každém
supermarketu, zatímco čerstvý koriandr se vám bude shánět poměrně těžko. Protože
jsem doma neměla nachos, nahradila jsem je domácí čerstvě upečenou focacciou a nemělo to chybu.
A proč jíst avokádo, krom toho, že se z něj dá
připravit tahle skvělá omáčka? Protože tohle ovoce (ano, opravdu se řadí mezi
ovoce) obsahuje karoteny a vitamin E –
silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk a aminokyselinu, která
může zrychlit metabolismus. Ačkoliv v něm najdete až 20% tuku, jedná se zdravé
nenasycené mastné kyseliny a studie ukazují, že lidé, kteří jedí avokádo mají nižší BMI. A to už důvod je,
nemyslíte? J
Připravte
si :
1 avokádo
1-2 stroužky česneku
1 čerstvá chilli paprička, nebo lžička chilli pasty
šťáva z půlky citronu
sůl
trochu nasekané natě čerstvého koriandru, pokud chcete
Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte ze
slupky. Pokud je správně zralé, jde to jako po másle J. Dejte
do misky a rozmačkejte vidličkou. Můžete ho i rozmixovat, ale v případě zralého
avokáda, je to zbytečné. Přidejte chilli papričku zbavenou semínek a nasekanou
najemno (nebo lžičku chilli pasty), vymačkanou šťávu z půlky citronu,
utřený stroužek česneku a osolte podle chuti. A máte hotovo. Podávejte s kukuřičnými
nachos, nebo jako já s domácí focacciou.
Na
focacciu si připravte:
300 g hladké mouky
2 lžičky sušeného
droždí
1 lžička soli
2 lžíce olivového
oleje
180 ml vlažné vody
nasekaná snítka rozmarýnu (není nutné, ale moc dobré)
na
dohotovení:
asi lžíci olivového oleje
mořskou hrubozrnnou sůl
čerstvý rozmarýn
Smíchejte všechny uvedené suroviny a zpracujte na hebké
těsto, které nechte vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Mělo by to trvat asi
hodinu. Připravte si arch pečicího papíru ve velikosti pečicího plechu a těsto
na něj přemístěte a vymačkejte z něj placku. Nechte v teple asi 30
minut, aby ještě trochu vykynulo. Prsty udělejte v těstě hluboké
důlky a zakapejte olivovým olejem, posypte solí, posázejte rozmarýnem a nechte na teplém místě
ještě asi 30 minut stát.
Troubu předehřejte na 240 °C a
dejte do ní rozpálit pečicí plech. Pečicí papír s focacciou dejte na rozpálený
plech a pečte asi 12 minut, až focaccia krásně zezlátne.
Dobrou
chuť
a děkuji
za vaše komentáře
Žádné komentáře:
Okomentovat