pondělí 26. ledna 2015

Guacamole a focaccia

Tradiční mexická omáčka guacamole se připravuje z avokáda, česneku, chilli a koriandru a podává se s kukuřičnými lupínky nachos. Díky avokádu je máslově jemná, chilli papričky a česnek jí dodávají říz. Koriandr klidně můžete vynechat, pokud ho jako my, nemáte v oblibě.  Navíc, avokádo dnes seženete v každém supermarketu, zatímco čerstvý koriandr se vám bude shánět poměrně těžko. Protože jsem doma neměla nachos, nahradila jsem je domácí čerstvě upečenou focacciou a nemělo to chybu.

A proč jíst avokádo, krom toho, že se z něj dá připravit tahle skvělá omáčka? Protože tohle ovoce (ano, opravdu se řadí mezi ovoce) obsahuje  karoteny a vitamin E – silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk a aminokyselinu, která může zrychlit metabolismus. Ačkoliv v něm najdete až 20% tuku, jedná se zdravé nenasycené mastné kyseliny a studie ukazují, že lidé, kteří jedí  avokádo mají nižší BMI. A to už důvod je, nemyslíte? J



Připravte si :
1 avokádo
1-2 stroužky česneku
1 čerstvá chilli paprička, nebo lžička chilli pasty
šťáva z půlky citronu
sůl
trochu nasekané natě čerstvého koriandru, pokud chcete

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte ze slupky. Pokud je správně zralé, jde to jako po másle J. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Můžete ho i rozmixovat, ale v případě zralého avokáda, je to zbytečné. Přidejte chilli papričku zbavenou semínek a nasekanou najemno (nebo lžičku chilli pasty), vymačkanou šťávu z půlky citronu, utřený stroužek česneku a osolte podle chuti. A máte hotovo. Podávejte s kukuřičnými nachos, nebo jako já s domácí focacciou.



Na focacciu si připravte:

300 g hladké mouky
 2 lžičky sušeného droždí
 1 lžička soli
 2 lžíce olivového oleje
180 ml vlažné vody
nasekaná snítka rozmarýnu (není nutné, ale moc dobré)

na dohotovení:

asi lžíci olivového oleje
mořskou hrubozrnnou sůl
čerstvý rozmarýn

Smíchejte všechny uvedené suroviny a zpracujte na hebké těsto, které nechte vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Mělo by to trvat asi hodinu. Připravte si arch pečicího papíru ve velikosti pečicího plechu a těsto na něj přemístěte a vymačkejte z něj placku. Nechte v teple asi 30 minut, aby ještě trochu vykynulo. Prsty udělejte v těstě hluboké důlky a zakapejte olivovým olejem, posypte solí,  posázejte rozmarýnem a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut stát.

Troubu předehřejte na 240 °C a dejte do ní rozpálit pečicí plech. Pečicí papír s focacciou dejte na rozpálený plech a pečte asi 12 minut, až focaccia krásně zezlátne.

Dobrou chuť

a děkuji za vaše komentáře
>

Žádné komentáře:

Okomentovat