pátek 30. ledna 2015

Domácí paštika s brusinkovou omáčkou

Domácí paštika má s těmi kupovaným společný snad jenom název. Žádná vepřová kůže, ani separát. Je šik, je domácí a víte, co jíte. Jednu nevýhodu ale má. Všichni se do ní zamilují a budou ji od vás pořád vyžadovat J. Paštik je nekonečně mnoho druhů – pečené, nepečené, s masem i bez, mazací i hutnější. Já vám dnes nabízím tu jednodušší variantu  na „mazací“ paštiku, která se připravuje z propečených jater, která potom už jen umixuje s máslem a dochutíte. Máslem nešetřete, díky ní získá paštika krémovou strukturu a jde dobře mazat na chleba či bagetku. Je výborná jen tak, ale pokud ji budete podávat s brusinkovou omáčkou, stane se královnou vašich domácích oslav. Já domácí paštiku vyrábím už několik let a nejen domácí, ale i návštěvy ji milují J a žádná rodinná oslava se bez ní dnes už neobejde, takže jde o skutečně ověřený recept.




Do správné paštiky nepatří ani drůbeží separát, ani vepřové kůže, ale zato do ní patří koření, bylinky, trochu vína, koňaku, nebo portského. Pro použití vína platí jednoduché pravidlo, použijte jen takové víno, jaké vám chutná, ne horší (to co zbyde v lahvi, si potom dáte k paštice J ). Já většinou používám víno červené, ale můžete použít i bílé, paštika je s ním trochu jemnější.

Na paštiku si připravte:

500 g drůbežích jater (můžete použít kuřecí, krůtí, pokud máte štěstí tak i kachní)
50 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
150-200 ml vína
2 bobkové listy
4 snítky tymiánu (pokud máte čerstvý, je lepší, ale dá se použít i sušený, potom ale uberte množství)
200 g změklého másla
100 ml smetany ke šlehání – pokojové teploty
1-2 lžíce, nebo pořádný šplíchanec portského vína (lze nahradit koňakem, whisky, calvadosem,…)
sůl a pepř podle chuti
50 g másla na zalití povrchu

Na brusinkovou omáčku:

sklenička zavařených brusinek
kousek celé skořice
asi 50 ml červeného vína

Nejdříve si na 2 lžících sádla krátce osmahneme játra a přidáme slaninu.  Nerestujeme moc dlouho, protože pokud játra moc osmažíme, tak při mixování budou ve směsi zůstávat kousky, které nerozmixujeme (na chuti to neubere a můžete tvrdit, že máte „rustikální“ paštiku J). Přilijeme víno, přidáme bobkový list, tymián, osolíme a opepříme. Dusíme asi 15 minut. Játra necháme vychladnout a po vychladnutí odstraníme bobkový list. Do mixéru dáme játra i s tekutinou, ve které se dusila,  máslo, smetanu, portské víno a umixujeme dohladka. Ochutnáme, dosolíme a podle chuti opepříme. Myslete na to, že po vychladnutí  budou chutě méně výrazné. Nalijeme do keramické nádoby, kterou můžeme vyložit plátky anglické slaniny, ale není to nutné. Necháme vychladit asi 30 minut v lednici a mezitím si rozpustíme máslo. Po půl hodině zalijeme povrch paštiky rozpuštěným máslem a můžeme ozdobit snítky tymiánu, nebo blanšírovanými mandlemi.
Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetkou a brusinkovou omáčkou, kterou si připravíme povařením skleničky brusinek s trochou červeného vína a kouskem celé skořice. Směs vaříme asi 10 minut, poté naplníme do skleničky a necháme vychladnout.
V lednici vydrží dva až tři dny. Pokud ji zamknete J

Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře
>

2 komentáře: