sobota 24. ledna 2015

Zázvorový chlebíček s ovesnými vločkami


Dnešní  lezavá zima venku si přímo říká o něco sladkého k odpolední kávě.  A bychom pro sebe zároveň udělali něco zdravého, nabídnu vám recept na zázvorový chlebíček. Místo hladké mouky jsem použila celozrnnou, chlebíček je s ní sice o něco hutnější, ale výborný. O vláčnost se postarají jablka, vlákninu dodají ovesné vločky a kořeněnou chuť  zázvor, skořice a špetka hřebíčku. A přitom ani zarputilí odpůrci zdravé stravy nepoznají, že jste do odpolední buchty propašovali zdravé suroviny. Chlebíček voní příjemně perníkově a má tu výhodu, že nevysychá a druhý den je snad ještě lepší.



Připravte si:

150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g mletých ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva (pokud chcete ještě zdravější variantu, použijte bezfosfátový)
120 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru (sušený nebo nastrouhaný čerstvý)
¼ lžičky mletého hřebíčku
75 g rozehřátého másla
1 vejce
1 lžíce melasy
1 lžíce medu
1 jablko nastrouhané najemno
220 ml horké vody
Volitelné suroviny – rozinky, nasekané vlašské ořechy, kandovaný zázvor

Smícháme si všechny suché ingredience včetně rozinek a ořechů a pokud někdo opravdu miluje zázvor, tak i kandovaný zázvor podle chuti. Ale v tom případě bych trochu ubrala množství cukru, protože kandovaný zázvor je poměrně dost sladký. Pokud někdo zázvor  v oblibě nemá, může ubrat i množství sušeného zázvoru a nahradit další lžičkou skořice. Chlebíček sice ztratí trochu na pikantnosti, ale na chuti mu to rozhodně neubere. K suché směsi přidáme máslo, vejce, med, melasu, nastrouhané jablko  a horkou vodu. Mělo by vzniknout mírně tekuté těsto, které vlijeme buď do malé formy na bábovku, kterou jsme si předtím vymazali a vysypali hrubou moukou, nebo do malé formy na biskupský chlebíček, kterou stačí vyložit pečicím papírem.
Pokud bychom chtěli ještě perníčkovější podobu, můžeme 5 dkg mouky nahradit lžičkou kakaa.
Pečeme při 180°C (v horkovzdušné troubě při 160°C)  asi 45 minut a potom už jen čekáme, až chlebíček vystydne.







Něco málo o zázvoru: Víte že zázvor působí velice příznivě na zažívání a jsou prokázány i jeho protizánětlivé a analgetické účinky, které mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů? 

Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře
>

Žádné komentáře:

Okomentovat