Dnešní lezavá zima
venku si přímo říká o něco sladkého k odpolední kávě. A bychom pro sebe zároveň udělali něco
zdravého, nabídnu vám recept na zázvorový chlebíček. Místo hladké mouky jsem použila
celozrnnou, chlebíček je s ní sice o něco hutnější, ale výborný. O vláčnost
se postarají jablka, vlákninu dodají ovesné vločky a kořeněnou chuť zázvor, skořice a špetka hřebíčku. A přitom
ani zarputilí odpůrci zdravé stravy nepoznají, že jste do odpolední buchty
propašovali zdravé suroviny. Chlebíček voní příjemně perníkově a má tu výhodu,
že nevysychá a druhý den je snad ještě lepší.
Připravte si:
150 g celozrnné pšeničné mouky
50 g mletých ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva (pokud chcete ještě zdravější
variantu, použijte bezfosfátový)
120 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru (sušený nebo nastrouhaný čerstvý)
¼ lžičky mletého hřebíčku
75 g rozehřátého másla
1 vejce
1 lžíce melasy
1 lžíce medu
1 jablko nastrouhané najemno
220 ml horké vody
Volitelné suroviny – rozinky, nasekané vlašské ořechy,
kandovaný zázvor
Smícháme si všechny suché ingredience včetně rozinek a
ořechů a pokud někdo opravdu miluje zázvor, tak i kandovaný zázvor podle chuti.
Ale v tom případě bych trochu ubrala množství cukru, protože kandovaný
zázvor je poměrně dost sladký. Pokud někdo zázvor v oblibě nemá, může ubrat i množství
sušeného zázvoru a nahradit další lžičkou skořice. Chlebíček sice ztratí trochu
na pikantnosti, ale na chuti mu to rozhodně neubere. K suché směsi přidáme
máslo, vejce, med, melasu, nastrouhané jablko a horkou vodu. Mělo by vzniknout mírně tekuté
těsto, které vlijeme buď do malé formy na bábovku, kterou jsme si předtím
vymazali a vysypali hrubou moukou, nebo do malé formy na biskupský chlebíček,
kterou stačí vyložit pečicím papírem.
Pokud bychom chtěli ještě perníčkovější podobu, můžeme 5 dkg
mouky nahradit lžičkou kakaa.
Pečeme při 180°C (v horkovzdušné troubě při 160°C) asi 45 minut a potom už jen čekáme, až
chlebíček vystydne.
Něco málo o zázvoru: Víte že zázvor působí velice příznivě na zažívání a jsou prokázány i jeho protizánětlivé a analgetické účinky, které mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů?
Něco málo o zázvoru: Víte že zázvor působí velice příznivě na zažívání a jsou prokázány i jeho protizánětlivé a analgetické účinky, které mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů?
Dobrou chuť
a děkuji za vaše komentáře
Žádné komentáře:
Okomentovat